2010. október 6., szerda

Bevezetés

"De hisz a kérdésnek épp a legendabeli része foglalkoztat a valótényeknél jobban. A léleknek az a különös szomja, mely még legendát is fakaszt, hogy kielégüljön. Mi ez a szomj, ez érdekel... "
 Illyés Gyula     

Tények, legendák, elfogadott, vitatott és támadott teóriák sora jelzi a magyarok útját és hosszabb-rövidebb tartózkodását Ázsia szívétől Nyugat Európáig vagy akár Amerikáig. A teljesség igénye nélkül ezekből szeretnék néhányat csokorba szedni és megosztani az érdeklődőkkel.

Úton, útfélen, a nagyvilágban, folyton magyarokkal vagy hírükkel találkozom. Egy idő után elkezdett érdekelni hogy "kis nép" lévén hogy lehetünk mindenhol ott, és nemcsak ott, hanem otthon is.
Ezért elkezdtem gyűjteni az ismert és kevéssé ismert rólunk szóló történetetket, és egyre inkább meggyőződtem arról, hogy nemcsak nem vagyunk "kis" nép, hanem nagyon is komoly hatással voltunk, vagyunk környezetünk történelmére és kultúrájára. Talán ezért is van az hogy a magyarok annyira otthon érzik magukat a világ sok szögletében... Mert otthon is vannak.
Mivel nem vagyok szakértő, a történeteket, anekdótákat szűrés és itélkezés nélkül illesztettem a gyűjteménybe. Az olykor megmosolyogtató vagy meghökkentő elgondolásokat nemcsak érdekes színfoltoknak tartom, hanem azon nemzeti folklór szerves részének, amely mindíg hozzátartozott a magyar kultúrához, és olykor csak a szokásostól eltérő nézőpontból válnak észrevehetővé vagy értékelhetővé.
Ahol lehet, megadom a forrást, linket, másutt csak egy-egy gondolattal látom el őket.
Véleményeket, kritikákat, kiegészítéseket és további adalékot szívesen veszek, és lehetőség szerint a gyűjtemény részévé teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése