2010. október 6., szerda

Francia kapcsolat

A franciák védőszentje magyar?
Bizonyos értelemben igen. Szent Márton Pannóniából vándorolt Frankhonba, ahol püspök lett és .... megtanította a franciákat a szőlőművelés mesterségére...
Hogy mennyire tisztelték a franciák, arra jellemző, hogy több száz, ha nem ezer falut, városkát neveztek el Pannónia szülöttjéről.

Nagy Károly édesanyja
Igen, a frankok nagy királyának avar hercegnő volt az anyja, Nagylábú Berta néven vonult a történelembe. Talán ezért is elképzelhető, hogy Nagy Károlyt a magyar Szent Koronával koronázták meg 800-ban.

Mégsem halt ki az Árpád Ház?
Elképzelhető. A francia Croy-Chanel család mindenesetre Árpád-házi családfára hivatkozik, és az egyik kriptájuk tetején életnagyságú Szent István szobrot állítottak.

János Vitéz?
Pedig igen. XIV. Lajosnak 12 magyar huszárregimentje volt, magyar tisztikarral Bercsényi szervezésében. Napoleon első sikereit is magyar huszárokra támaszkodva érte el.

Eiffel torony
Eiffel építész volt és többek között a Nyugat pályaudvart tervezte. Az épület szerkezetét a pozsonyi vasműben készítették, és rengeteg vasgerenda maradt a pályaudvar elkészülte után. Ez adta az ötletet a torony építésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése